Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slavkovský les a okolí

Západní Čechy 2023

V západní části naší republiky jsme nikdy nebyli, nejdál na Lokti před léty, když jsme byli na víkend v Karlových Varech. Rozhodl jsem se proto někde zakotvit rovnou na 14 dnů a hezky si tu prohlédnout co se dá. Hledal jsem Mariánských Lázních a musím říct, že jsem vybral opravdu výborně. Spa Hotel Harmonie je obklopen úžasnou, s láskou udržovanou botanickou zahradou a vlastně v Mariánkách není. Nachází se totiž až v nejsevernější části, takřka v lese.

Spa Hotel Harmonie od terasySpa Hotel Harmonie od silnice

Spa Hotel Harmonie od terasySpa Hotel Harmonie před druhým rybníčkem

Spa Hotel Harmonie potůčekSpa Hotel Harmonie nad rybníkem

Spa Hotel Harmonie horní rybníkSpa Hotel Harmonie horní rybník

Spa Hotel Harmonie

A co nás tedy čeká:

Západní Čechy 2023

První průzkumný cyklovýlet v Slavkovském lese jsme vedli přes Strážiště do Lázní Kynžvart. Příště bychom asi vynechali zajížďku do Sítin, která je zprvu krásné svezení po asfaltu v lese, ale pak se změní v nechutnou polňačku s makadamem - fuj, myslel jsem, že mi to vyklepe mozek.
Ze Strážiště to taky není super, ale tahle polní cesta má ty šutry už celkem uježděné, ovšem jezdili jsme už po lepších. No a pak už je to jen asfalt, místy velmi hezký, jen před Kynžvartem "zpestřený" čerstvou navážkou živičné vrstvy s asfaltem, až jsem se divil, že jsme nepíchli. 

27_mapa.jpg 

26.7. Bärnau, Tirschenreuth [49.9km 597m]

Vloni jsme si dali krásnou cyklostezku po železničním svršku ze Slavonic a moc se nám líbila. I v Čechách takové máme, třeba tu do České Lípy zvanou Varhany.
Další podobnou jsem našel v Bavořích a tak jsme se jí dnes vydali projet.

40_mapa.jpg

27.7. Cheb

Prší a tak nasazujeme náhradní program. Jedeme do Chebu, kde se nejvíc těšíme na hrad, nejzápadnější to románskou falc u nás. Celá naše chebská anabáze je na facebooku.

Chebský hradCheb - Špalíček

28.7. kolem přehrady Jesenice [53,3km 431m]

Dnes by mělo být pod mrakem, volíme tedy trasu po více otevřených místech, objedeme si přehradu Jesenice u Chebu. Jsou na ní dvě krásné cyklostezky. Jedna po bývalém železničním svršku z Chebu do Německa, tou druhou je část cyklostezky Ohře z Kynšperku do Chebu.
38_mapa.jpg
 

29.7. na Klínovec! [53,3km 431m]

I když to vypadá, že nějaká voda přijde, vyrážíme zdolat náš další velký kopec. Po Táboře, Ještědu, Pradědu a Dlouhých Stráních chceme pokořit i Klínovec, tak hurá na něj!

33_mapa.jpg 

29.7. na Klínovec! [53,3km 431m]

Mají přijít přeháňky a tak je dnešní den tím správným okamžikem projít si Mariánky, když už tu bydlíme. Procházku jsme uložili na facebook.
 

31.7. Prameny Kladská Vysoké sedlo [39,4km 536m]

Mezi Mariánkami a Kynžvartem jsou dva nejvyšší kopce Slavkovského lesa. Lesnému i Lysině chybí k tisíci metrům jen kousek, tak co se na ně nevydat?

20_mapa.jpg

3.8. SOOS, Vilštejn, Seeberg, Františkovy Lázně [30,5km 186m]

Jedna přírodní zajímavost, tři hrady, jedny lázně a na teploměru 35 stupňů. To celé na 31 kilometrech, to je realita dnešního dne.

77_mapa.jpg

3.8. Kynšperk, Loket a zpět [54,6km 462m]

Protože má vedro pokračovat, volíme cyklostezku podél Ohře. Z Kynšperku chceme dojet na Loket a zpět.

20_mapa.jpg