Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jizerské hory

Jizerské hory 2021

Chvíli jsem přemýšlel, kam v tomto roce vyrazíme na dovolenou, kde jsme ještě nebyli. I když už jsme toho sjezdili hodně, stále je co objevovat a já si uvědomil, že ačkoliv to máme téměř za barákem, vlastně jsme na kole ještě neprojezdili Jizerské hory!
Nejprve tedy vyrážíme na Jizerku a pak se na pár dnů přesuneme do Bedřichova.

23-jizerka---pansky-dum.jpg

pro průzkum východní části Jizerských hor je naší základnou Panský dům na Jizerce

1.8. Novosvětské sedlo, Hala Izerska [25 km, nastoupáno 539 m]

Ještě včera byl krásný den, dnes ráno 10 stupňů a fakt hustý déšť. Inu, kdo by to tu na Jizerce, nočníku Evropy, čekal. Takže oči na meteoradar a vyčkávání.
Máme štěstí, déšť před třetí odpolední ustává a tak vyrážíme směr Orly, Sklarska Poreba.

24-mapa.jpg

2.8. Horní Kořenov, Smědava [20,7 km, nastoupáno 266 m]

Brzy ráno slunce, později ale zase mokro. Pravda, není to slejvák jako včera, spíš jen občasné mrholení a tak ještě chvíli vyčkáváme, ale nakonec se rozhodujeme navzdory počasí vyrazit. Cíl je objet přehradu Souš.

15-mapa.jpg

3.8. Horní Kořenov, Smědava [57,5 km, nastoupáno 883 m]

Ráno rychlá snídaně a co nejrychleji sedláme kola. Je před námi "královská etapa", což znamená, že si to sjedem do Hejnic a pak těch 500 výškových metrů zase vyšlapeme. K večeru má zase přijít déšť, tak to snad stihneme ...

27-mapa.jpg

01-bedrichov---wellness-penzion-jarmilka.jpg

naším druhým domovem je pak wellness penzion Jarmilka v Bedřichově

6.8. přehrada Bedřichov, Hřebínek, Smědavská hora [35,6 km, nastoupáno 539 m]

O dva dny na kole nás připravil přejezd z Jizerky do Bedřichova, ale především déšť. Proto nás velmi potěšilo ranní sluníčko a můžeme tak vyjet do kopců. Našim dnešním cílem je opět Hřebínek (ale z druhé strany) a chceme objet Smědavskou horu, abychom se dostali v Jizerkách snad vůbec nejvýše, kam to na kole jde, tedy do 1012 m.n.m. (začínáme na 685 metrech v Bedřichově).

26-mapa.jpg

7.8. Horní Maxov, Josefův Důl, protržená přehrada, Severák [39,1 km, nastoupáno 778 m]

Slunce svítí od rána a vypadá to, že mu to vydrží po celý den, proto můžeme vyrazit tam, kde Zuzanka ještě nebyla. Těžko tomu věřit, když do Jizerek jezdí nejméně 30 let, ale tím místem je protržená přehrada. Abychom tam dojeli, musíme ovšem nejdřív překonat dva vrchy a dvě údolí.

31-mapa.jpg