Jdi na obsah Jdi na menu
 


Labe: od pramene do Hřenska

Tour de Labe 2016

Podobně, jako se jezdí Ennská, Dunajská nebo Taurská cyklostezka a kdoví jaké ještě, rozhodli jsme si dát něco echt českého, cyklostezku podél Labe.

Přihlédl jsem k námitkám části našeho peletonu a z původně plánovaných 6 dnů jsem akci protáhl na dnů 8 se 7 bivaky po cestě, celkem je to krásných 570 km a cesta nás dovede od pramene Labe (1 400 m.n.m) na Zlatém návrší až do Hřenska (120 m.n.m.) s následným dojezdem domů, do Sobotky. Kdo by tedy chtěl vědět kudy, kde složit hlavu a kde něco pojíst, najde právě tyto informace na následujících stránkách.

3.7. Labská - Kuks [73 km, převýšení 1 146 m, sjeto 2 693 m]

35_mapa.jpg

4.7. Kuks - Přelouč [80 km, převýšení 103 m, nastoupáno 1 019 m]

Ubytování bylo příjemné, i pan domácí s námi neváhal prohodit pár slov. Po silničním sjezdu z Krkonoš se nyní napojujeme na opravdovou cyklostezku, která nás dovede až do Hradce Králové. Za tohle svezení to rozhodně stálo.
Z Kuksu jsme doslova u vytržení, překvapilo nás, že i to baroko se dá, zvláště pak ale krásná bylinková zahrádka za hospitalem, v tuto roční dobu je celá rozkvetlá.
Dalším překvapením byl hrad/zámek v Pardubicích s bílými pávy, ani o tomhle baráku jsme neměli povědomost.
Den zakončujeme malým kufrování. No, alespoň nyní víme, kde se vlastně jezdí ta Zlatá přilba.

40_mapa.jpg

5.7. Přelouč - Kersko [94 km, převýšení 100 m, nastoupáno 1 323 m]

V kempu Marin, kde jsme se krásně vyspali v novém minipenzionku, se ráno setkáváme se zbytkem výpravy, nyní je nás tedy již osm.

Dnes nás čeká hřebčín v Kladrubech, krásné nymburské hradby a postřižinské pivo, ale také známá místa v okolí Kerska z filmu Slanosti sněženek.

28_mapa.jpg

6.7. Kersko - Štětí [70 km, převýšení 170 m, nastoupáno 1 107 m]

První překvapení nás čeká hned v Přerově, nádherné moto-cyklo muzeum, chvíli poté vidíme, jak jiné cyklo skupince jedoucí před námi, padá přímo na silnici větev na jednoho z jezdců. Pomoc odmítají, ale asi to sanitka jistila, to už se nedozvíme.

Zjišťujeme, jaké to je, jet proti větru a těch dnešních 70 km bude opravdu odpracovaných. Na tomto úseku jsou některá ne moc dobrá místa, třeba kolem Neratovic nestojí cesta za nic.
Naštěstí nás opět dobře naladí vinná degustace v Mělníce a do Štětí je to už pak zase krása.

31_mapa.jpg

7.7. Štětí - Ústí nad Labem [65 km, převýšení 93 m, nastoupáno 978 m]

Dalo by se říct, že to nejlepší je před námi. Až do Německa je to, s malými výjimkami, jedna krásná cyklostezka vesměs bez automobilového provozu. Vítr už tolik nefouká a tak si tu cestu můžeme náležitě vychutnat.
Kolem račického veslařského kanálu projedeme do Roudnice, kde opouštíme Labskou cyklostezku abychm se ne levém břehu podívali do Terezína. Ten nás sice moc nenabudil, to až krásná cukrárna (Kafe doma) na náměstí v Litoměřicích. Portou Bohemicou jsme pak minouce zříceninu hradu Střekov zdárně dorazili až do Ústí nad Labem.

41_mapa.jpg

8.7. Ústí - Hřensko [64 km, 188 m, nastoupáno 992 m]

Poslední den na Labi. Rozloučíme se s ním v Bad Schandau, před tím budeme ale ještě obdivovat krásný zámek s občerstvovnou v Děčíně, svezeme se převozem a na závěr si vyšlapeme kopec do Vysoké Lípy s převýšením nějakých 150 m

34_mapa.jpg

9.7. Hřensko - Staré Splavy [59 km, převýšení 386 m, nastoupáno 1 511 m]

Teď už nám zbývá se jen od Labe vrátit domů. Naplánovali jsme si to na dva dny s přenocováním ve Starých Splavech. Už to není podle vody a tak nás potkalo pár kopečků, ten nejstrmější pak do Nového Oldřichova ale stálo za to. Napojili jsme tam na cyklostezku Varhany vedoucí od Panské skály v Kamenickém Šenove po náspu dřívější jednokolejky. Bylo to do České Lípy asi 12 kilometrů úžasného sjezdu vhodného i pro nezkušené cyklisty.

19_mapa.jpg

10.7. Staré Splavy - Sobotka [57 km, převýšení 129 m, nastoupáno 569 m]

Před námi je poslední den. Nakonec nebyla vybrána původní trasa přes Podkováň a Stránov, účastníci chtějí do nově rozšířené hospůdky v Nové Vsi u Bakova. Cestu máme projetou a tak jediným "neznámem" je silnice kolem Mácháče na Břehyni, kterou jsme upřednostnili před šlapáním v turisty přeplněných Doksech.
Cesta od pramene Labe na kole až domů představuje 632,44 km, které jsme dali v osmi dnech. Je zajímavé, že bez ohledu na kilometry i profil jsme téměř vždy dorazili do cílového penzionu kolem sedmé. Nejdelší etapa byla 94kilometrová Přelouč - Kersko, nejkratší je pak ta dnešní.

14_mapa.jpg