Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mallorca

Mallorca 2022

Do ráje cyklistiky jsme se chtěli vydat už v roce 2020, ale protože se Evropa na dva roky uzavřela kvůli té chřipce, museli jsme to o dva roky odložit. Díky Mallorca cycling center se to podařilo a tak jsme 1.října 2022 sedli na letadlo a ...

Mallorca cycling center

1.10. odlet [1 500 km 2,5 hodiny]
Protože to ještě není o cyklistice, najdete povídání o odletu a věcí s tím spojených na facebooku.
Přidám ještě pár poznatků:
Vyplatí se parkovat přímo na letišti, k odbavení to je jen pár minut. Pokud objednáte předem on-line, je to výrazně levnější. Nás to stálo od soboty do neděle 1490,- Kč, ale pokud bychom vzali parkovací dům vzdálený o něco více (10 minut), vyšlo by to na 990,- Kč.
Měli jsme letenku economy plus, tedy s jedním zavazadlem dolů (23 kg) a jedním na palubu (8 kg+ 55×45×25 cm) s jedním příručním (3 kg; 40×30×15 cm v případě notebooku se rozměr neřeší). Pokud se vám vše fyzicky vejde do kufru, neřešte váhu, neviděli jsme, že by jí někde kontrolovali, stejně tak rozměr (kufry mají standardně požadovaný rozměr). Pokud totiž nebudete mít zavazadlo k odbavení, můžete se online odbavit sami z domova. Dá se to udělat ale až 30 hodin před plánovaným odletem. Tak se vyhnete čekání v často dlouhé frontě a můžete jít klidně k turniketům, projít filcungem a v klidu si projdete dutty free zónu (ono to moc free není, pro evropany tam totiž nic bez DPH nekoupíte, to si uplatní pouze mimoevropané, takže nepočítejte s nějakým výhodným nákupem, ale alespoň se tu dá "normálně" najíst).
ruzyne.jpg dutty_free.jpg
Z Prahy na Mallorcu létá jen Smartwings, odlet 18:05, přílet 20:35 a zpět 21:20 až 23:50, cena cca 7000, ale z Vídně to s Ryanairem (která sídlí na Mallorce) vyjde i o pár tisíc levněji. Zde musím zmínit, že nám Smartwings 3 týdny před odletem zrušil odlet z Mallorcy, ale nabídli nám odlet o den později, naštěstí jsme mohli i o jeden den zůstat v hotelu déle. Odhaduji, že to bylo kvůli vytíženosti letadla, protože na cestě tam i zpět bylo nemálo sedadel volných.
lago_di_garda.jpg nocni_mallorca.jpg
tam dole je vidět Lago di Garda! noční Mallorca těsně před dosednutím

rychlost831km_vyska11km.jpg
rychlost 831 km/h ve výšce 11 km, teplota venku -54° C

A ještě k dopravě. Autobusy stojí 1€, platí se přímo u řidiče, je proto dobré mít po kapsách drobné. Jedinou výjimkou jsou autobusy z letiště, tam vás to vyjde na 2€. Oboje myšleno jako městská doprava v a kolem Palmy. Kam co jede najdete na mapě.

2.10. Capocorb [48,3 km 206 m]
Mallorca 2022 den druhý: podle mapy je východní část ostrova rovinatá, proto povedou naše první kilometry právě na tuto stranu.

21_mapa.jpg

3.10. Montiuiry [59,4 km 394 m]
Plán byl dojet do Petry, ale nakonec jsme kriticky zhodnotili naše schopnosti a z Montuïri jsme to otočili zpět. Nejsme tu přece pro výkony, jsme tu pro radost a na dovolené!

20_mapa.jpg

4.10. Palma [26,5 km 125 m]
Dnešní cyklovýlet jde za Zuzankou, prý musí vidět ty velký parníky, takže se vydáváme po krásné cyklostezce podél pobřeží až do přístavu v Palmě.

16_mapa.jpg

5.10. Orient [74,4 km 793 m]
První cesta do hor. Mělo to být něco na rozjezd, jak se ale ukázalo, dnes to pro nás byla královská etapa, takže hurá do Orientu!

28_mapa.jpg

6.10. procházka po starověké Palmě [1 500 km 2,5 hodiny]
Předpověď hlásí, že bude na 99% pršet a tak volíme náhradní program, projdeme si staré centrum Palmy. Ono totiž jezdit v dešti na kole po Mallorce, není vůbec bezpečné. Jak je tu sucho a stále věje větřík, nafouká na silnice prach a ten má tu nedobrou vlastnost, že namočený klouže jako slupky od banánu.
Na Mallorce, zvláště pak v okolí Palmy, je hustá autobusová síť a tak stačí jen zjistit, kde je poblíž zastávka a nasednout. Většinou není třeba čekat déle jak 10-15 minut. Řidiči podáte 2 €, ten vám vytiskne lístek a vy jedete kam je libo. Myslím, že platí 90 minut, ale ono je to jedno, déle jak hodinu asi stejně nepojedete.
A ještě jedna zvláštnost, nemají tu jízdní řády. Na zastávce se jen dočtete, že tohle číslo jezdí od 7:00 do 21:00 každých 10 minut, tohle číslo každých 20 minut atp.
Celá procházka je opět na facebooku.
katedrála
tržnice
7.10. do Solleru mašinkou [1 500 km 2,5 hodiny]
Déšť se chystá i dnes, proto se vydáme na romantickou cestu z Palmy do Solleru a dál pak tramvají až do přístavu. Jezdí tu takto už od roku 1913 a původně sloužila především na svážení citrusů z horských strání, dnes je tu už jen pro turisty.
Celé je to i s videem opět na facebooku.
Soller tramvaj
Soller přístav
8.10. col de Soller [65,6 km 495 m]
Tahle trasa je na Mallorce prý nejkrásnější, pojedeme jako včera do Bunyoly, dnes ale po svých, vyšlapeme do sedla nad ní do 500 m.n.m. sjedeme do Solleru a podle moře se vrátíme přes Valldemossu zpět.
To byl plán, ale počasí opět zasáhlo a my si dnes dali jen col de Soller.

36_mapa.jpg

9.10. mořské akvárium, odlet [1 500 km 2,5 hodiny]
Co dělat, když musíte z hotelu v jedenáct a letadlo vám letí až v deset večer? Těžké pořízení. Naštěstí je tu hned vedle obrovské mořské akvárium slibující jedinečný zážitek se žraloky.
Videa se žraloky a spoustou fotek najdete na faceooku.
žralok
žralok pod lodí
kareta