Jdi na obsah Jdi na menu
 


První veřejné zasedání nového zastupitelsta

18. 12. 2010

Postřeh první: Padla řeč i na prodej rohového domu na náměstí (potraviny a obuv) a diskuze sklouzla i na další domy na náměstí. Pan starosta se velmi silně postavil na zachování celé jižní strany (stará radnice) v majetku obce, doslova řekl, že je to jeho osobní záležitost. Proti tomu tedy nic, ale pokud to pronáší na veřejném zasedání ve funkci starosty, měl by odložit osobní věci stranou. Zde opravdu není možnost hájit nějaké (jakékoliv) osobní zájmy, starosta má a musí hájit zájmy obce a všech jejich obyvatel. V tom by si pan starosta měl udělat jasno.

Postřeh druhý: Bývá zvykem, že nově jmenovaní představitelé státu, kraje i obce představí občanům něco jako "programové prohlášení", tedy alespoň ti, co z voleb vyšli jako vítězové. Nic takového se ale bohužel nestalo a z toho jsem byl opravdu zklamán. Je něco jiného si dát do volebního programu výstavbu vzdušných zámků a něco jiného pak opravdu dostat na starosti chod obce. Co jsem se tak zajímal, tak v obcích, kde je opravdu vidět, že se někam za těch 20 let hnuly, se po volbách vždy zastupitelé sejdou a vytyčí si základní cíle za kterými pak jdou. Zde mi to přišlo, že prostě žijeme z minulosti (často bylo slyšet: "předchozí zastupitelé to dělali takto, tak to uděláme stejně") a chybí nějaká jasná vize. Ano, víme, že je třeba dodělat plynovod, kanalizaci a opravit chodníky, ale co třeba koncept jak dostat do Sobotky více turistů (když už máme ten Humprecht), jak a kde nabídnout prostor pro další (nějakou) výstavbu rodinných domů, nebo jak místním občanům přinést další pracovní příležitosti.

Postřeh třetí: Několikrát opět z úst pana starosty padlo, že je něco zbytečné zkoušet, stejně to nedopadne. Ano, může to vycházet ze zkušenosti, ale když třeba pan Faměra v otázce udržení policejní stanice v Sobotce navrhl oslovit větší města v okrese, jako je Nová Paka nebo Jičín s žádostí o podporu, byl doslova odmrštěn, aniž by se někdo zajímal, jak k tomu přišel a proč to tvrdí. Nevím, ale na mě to dělalo dojem, že pan Faměra asi něco ví. Pak měl ale na druhou stranu asi také něco říci, nechal si to bohužel ale pro sebe. Zkrátka vícekrát jsem pocítil nechuť něco zkoušet, protože je to předem ztracené, že výsledek je nejistý, nebo nereálný. Ale přece proto jsme ty změny na radnici dělali, proč se někdo z nových zastupitelů neozval? Zbývá doufat, že se to změní, až se nováčci více otrkají, já bych tomu alespoň věřit chtěl. Protože kdo nic nedělá, nic nezkazí, ale také ničeho nedosáhne a toho jsme si tu myslím užili dost a dost.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

pozde ale prece

(Barbora Staskova, 1. 2. 2011 15:47)

Diky za Vase postrehy, myslim, ze jsou velmi relevantni. Je nam lito, ze jsme jeste nestihli zpracovat finalni dokument, jakousi "koalicni smlouvu". Vse je uz ale v hlavach a diskusich. Pristi tyden se nad tim potkame se Zivosobotaky a nasledne i s TOP09 a vubec se vsemi, kdo k tomu maji a chteji neco rici.
Chceme rekonstrukci namesti, chceme vystavbu multifunkcniho hriste, chceme jasne koncepce na vse, co ma mesto v planu. Chceme vetsi transparentnost a hlavne otevrenost verejnych zakazek. Byl to i jeden z hlavnich duvodu, proc jsme bojovali o vyrazne zmeny v Rade mesta.
Bohuzel nejsme poslanci, kteri opusti sva zamestnani a na plny uvazek zacnou resit otazky spravovaneho. Po prekonani odkladane prekazky (diplomova prace:) uz se do toho zacinam pristi tyden opet poustet na 200%.
Sobotka zmenu potrebuje a my budeme hybatelem. Chce to jen cas, nejde to ze dne na den.
Predem diky za trpelivost a snad i podporu. O vsem zase budeme informovat a radi uslysime nazory vsech.

Re: pozde ale prece

(Martin Bartoň, 2. 2. 2011 16:01)

Už se na to opravdu těším.